Home

Welkom

"Wolkenhoeve" is een kleinschalig varkensbedrijf waar de kwaliteit van het vlees en de gezondheid van de dieren op de eerste plaats komen.

De varkens op ons bedrijf worden gekweekt op ambachtelijke, diervriendelijke en milieubewuste wijze met twee authentieke Kempische varkensrassen.

De varkens worden met de beste zorgen omringd.
Respect voor het dier en dierenwelzijn staan daarom centraal bij Wolkenhoeve.
Onze dieren leven in gezonde, stressvrije omstandigheden. De hokken zijn ruim en licht en bieden de varkens de vrijheid om rond te snuffelen en te wroeten, én zich volop te amuseren. De varkens groeien langzaam en natuurlijk op.

Wolkenhoeve focust met haar vlees vooral op de 'fijnproever'.
Een uitgebalanceerde voeding is dan ook voor het varken onontbeerlijk. Zorgvuldig geselecteerde granen met een lokale herkomst liggen aan de basis van dit kwaliteitsproduct.
De marmering van het vlees verhoogt de zachtheid, de smaak en de sappigheid, waardoor een unieke smaakbeleving wordt gecreëerd.
Bovendien draagt het duurzaam gebruik van bijproducten uit de humane industrie bij tot 'n mooiere wereld.

Het varkensvlees wordt rechtstreeks van de boer tot bij de consument gebracht. Door de focus op een kort traject, kunnen we absolute traceerbaarheid garanderen.

Proef ons PUUR Kempens varkensvlees!!

Nieuws

04/01/2018 - PROMO PAKKETTEN JANUARI / FEBRUARI
Na het succes van onze vorige vleespakketten bieden we vanaf nu elke 2 maanden een nieuw promo pakket aan !!!
PROMO VLEESPAKKETTEN JANUARI / FEBRUARI

VLEESPAKKET 5 kg (normaal voor €48,50 NU VOOR SLECHTS €43,50)
- 1 kg gehakt
- 6 chipolata's
- 6 koteletten
- 1 hespengebraad
- 1 kg gezouten spek

VLEESPAKKET 10 kg (NU €86,00 i.p.v. €95,50)
- 2 kg gehakt
- 6 chipolata's
- 8 hamburgers
- 6 spieringen
- 6 koteletten
- 1 hespengebraad
- 1 kg hespenspek
- 1 kg gezouten spek
- 8 boerenpensen
15/12/2017 - WOLKENHOEVE “BELGIUM EUROPEAN PIG – LAUREAAT” 1° plaats in BELGIE en bij de TOP 5 VAN EUROPA
‘Wolkenhoeve’ werd door Belgische en Europese jury verkozen als ‘MEEST DIERVRIENDELIJK BEDRIJF’ van België en bij de 5 beste voorbeeldbedrijven van Europa voor de categorie “Dierenwelzijn”.

Afgelopen zomer heeft Wolkenhoeve deelgenomen aan een grote Europese wedstrijd namelijk ‘EU-PIG GRAND PRIX’. Deze wedstrijd bestaat erin om goede stalpraktijken te delen met je Europese collega’s. Ze wordt georganiseerd rond 4 thema’s: diergezondheid – vleeskwaliteit – dierenwelzijn- precisieproductie. Wij waagden onze kans in het thema “dierenwelzijn”.

‘Wolkenhoeve’ is een kleinschalig varkensbedrijf waar de gezondheid van de dieren en de kwaliteit van het vlees op de eerste plaats komen. De varkens op ons bedrijf worden gekweekt op ambachtelijke, diervriendelijke en milieubewuste wijze met twee authentieke Kempische varkensrassen.
De varkens worden met de beste zorgen omringd. Respect voor dier en dierenwelzijn staan centraal bij Wolkenhoeve. Onze dieren leven in gezonde, stressvrije omstandigheden. De hokken zijn ruim en licht en bieden de varkens de vrijheid om rond te snuffelen en te wroeten, én zich volop te amuseren zonder stress. De varkens groeien langzaam en op natuurlijke wijze.

Reeds verschillende jaren worden er geen tandjes of staartjes meer gecoupeerd bij onze biggen. Sinds 2010 worden de mannelijke varkens niet meer gecastreerd. Om berengeur te vermijden gebruiken we een vaccin. Wolkenhoeve was trouwens het eerste bedrijf in België die volledig stopte met castreren en deze nieuwe techniek toepaste.

Dit alles past helemaal binnen het moto van Wolkenhoeve namelijk ‘een betere levenskwaliteit van onze dieren verhoogt ook de kwaliteit van ons vlees’
BLIJE DIEREN = BLIJE BOER

Dit is ook de jury van deze wedstrijd niet ontgaan. Ze beloonden ons met een mooie 1° plaats in België en in de top 5 van Europa.

www.madeinkempen.be/nieuws/de-wolkenhoeve-geel-wint-grand-prix/
16/11/2017 - NOVEMBER = SLACHTMAAND VAN HET VARKEN "HET EINDE VAN ONS VERHAAL"
Het einde van ons verhaal: De slachting

Vroeger werden de varkens voor het slachten 'nuchter' gezet zodat de ingewanden leeg kwamen en het risico op bevuiling kleiner werd. Nadien werd het dier naar de slachtplaats gebracht. De verdoving gebeurde destijds met een vakkundige tik op het hoofd. Het varken werd gestoken en het bloed werd dadelijk door de boerin opgevangen in een pannetje. Na het 'leegbloeden' werd het varken gebrand om alle haren te verwijderen. Hiervoor werd er overvloedig stro rond, over en onder het dier gestrooid. Met een grove borstel werden de verbrande haren afgeborsteld. Het varken werd zeer grondig en krachtig, met veel water geschuurd en geschrobd. Hiervoor gebruikte men vroeger sardineblikjes, waar in de bodem met een spijker tientallen gaatjes geslagen werden, zodat er een stevige en ruwe rasp ontstond. De huid moest na het branden terug uitzien als een babyhuidje. Het varken werd nadien aan een ladder gehangen en helemaal versneden. Niets van het varken ging verloren. Naast het maken van boerenpensen, hespen, ... werden beenderen gebruikt om gelatine te maken. De traditie was dat 'iemand die het eerst na het slachten de kont van het varken kuste de varkensblaas mocht hebben'. Hiervan kon je een mooie rommelpot of voetbal maken.

Nu worden de varkens van Wolkenhoeve op een 'diervriendelijke manier' geslacht. Net als vroeger worden de dieren nuchter gezet om nadien zelf het transport naar het slachthuis te doen ( minder stress). Eénmaal toegekomen worden ze op een rustige manier in een aparte ruimte geplaatst. De varkens worden eerst door een dierenarts van FAVV onderzocht op gezondheid en welzijn. Daarna gaan ze in groep (dat beperkt de stress van elk dier) naar een ruimte met een gasmengsel van CO2. Na ongeveer 10 seconden is het dier buiten bewustzijn. Direct daarna begint het slachten. Nadat de varkens geslacht zijn, volgt er een controle van het karkas, de longen, de lever,... Een goedgekeurd karkas krijgt een stempel.
09/11/2017 - NOVEMBER = SLACHTMAAND VAN HET VARKEN "HET VERVOLG"
Het vervolg van ons verhaal: De voeding

Vroeger kregen de varkens alle etensresten van het gezin, aardappelschillen, groentenafval, ... Daarnaast kregen ze ook dagelijks een soort meelpap (meel gemengd met water). De varkens slobberden dit papje gretig op.

'Wolkenhoeve' werkt met zelfbereid brijvoeder in plaats van met kant-en-klare korrels. Wij mengen het voedsel voor onze vleesvarkens zelf. We doen dit met natuurlijke, verse producten. Varkens zijn van nature brijeters en zo hebben ze hun voedsel ook liever dan in vaste korrelvorm.

Er zijn letterlijk 100 producten waaruit we kunnen kiezen. Het gaat om verschillende soorten granen en maïs, maar ook om hoogwaardige voedingsstoffen die als restproduct overblijven uit de voedingsproductie voor mensen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld ook fijngemalen maïskorrels, aardappelschillen, biergist, zemelen, ... allemaal hoogwaardige voedingsstoffen.

Omdat de producten uit de voedingsketen voor de mens komen, zijn ze bovendien heel erg veilig. Het gaat altijd om verse producten. Het betekent dus ook dat de voedingscomponenten slechts beperkt houdbaar zijn.

Dit vers voedsel is goed voor onze dieren, maar het verschil proef je ook in onze vleesproducten.
02/11/2017 - NOVEMBER = SLACHTMAAND VAN HET VARKEN
HOE WAS HET VROEGER ...
Iedere week vertellen we een stukje uit de tijd van toen ...

'Ieder voorjaar werden er jonge varkens bij ons thuis afgeleverd, die ondergebracht werden in het varkenshok. Een hok die aan de voorkant gedeeltelijk open was en voorzien was van een lange trog (eetbak). De vloer liep een beetje schuin af waardoor de vloeibare mest in een aanpalende beerput kon lopen. De vaste mest werd vermengd met verse stro. Iedere week werd het hok van de varkens proper gemaakt en werd de vaste mest die vermengd was met het stro toegevoegd aan de mesthoop. Deze composthoop werd in het voorjaar gebruikt om de eigen moestuin te bemesten.
15/01/2016 - Het varken is slimmer dan je denkt
Varkens zijn slimme dieren, slimmer dan we denken. Bioloog Hans Van Dyck (broer van Tom Van Dyck) legt dat in "Van Gils & Gasten" uit aan de hand van een spiegeltest.

deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2544215

Voor de serie "Den Elfde van den Elfde" geregisseerd door Alice Reijs en Tom Van Dyck, heeft onze dochter Limme enkele varkens opgeleerd !!!
05/01/2016 - Wolkenhoeve decor voor nieuwe tv-serie van Alice Reijs en Tom Van Dyck
Onze varkens spelen mee in de nieuwe serie "Den Elfde van den Elfde" geregisseerd door Alice Reijs en Tom Van Dyck (Toespijs)

www.madeinkempen.be/?p=11972?utm_source=mik&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=daily
03/01/2016 - Varkens Wolkenhoeve = topacteurs !!!
Vanaf vandaag zijn onze varkens te bewonderen in de nieuwe serie van Alice Reijs en Tom Van Dyck.
Vergeet dus zeker niet vandaag, zondag 3 januari, af te stemmen op één om 21u30 voor de eerste aflevering van “Den Elfde van den Elfde” !!!

Bekijk alvast de trailer via onderstaande link
www.youtube.com/watch?v=Zm39q-GwXfI

Volg ons ook op facebook en like www.facebook.com/wolkenhoeve/?fref=ts

Wij kijken er alvast naar uit ;)
Ria, Chris en het Wolkenhoeve-team
19/02/2013 - CHEF-KOK JOHAN SEGERS van 't FORNUIS op bezoek
Naar aanleiding van "Week van het varken" van 18/02 tot 22/02, een initiatief van VLAM, mochten we chef-kok Johan Segers van restaurant 't Fornuis op ons bedrijf ontvangen.
Samen met 6 hotelschoolstudenten (Stella Maris uit Merksem, PIVA uit Antwerpen en Colomaplus uit Mechelen) kon Johan met eigen ogen zien op welke manier we ons 'Kempenvarken' kweken, met aandacht voor de natuurlijke voeding en het welzijn van onze dieren (ruime hokken, veel lichtinval, aangepast 'speelgoed',...).
Ze waren het er volmondig over eens dat op deze manier 'kwaliteitsvol varkensvlees' geproduceerd wordt.
De reportage wordt uitgezonden op de regionale zenders tijdens de weekends van 2-3 maart en 9-10 maart.
Allen kijken !!!
www.youtube.com/watch?v=yG3G4k6ngNI
05/06/2012 - WOLKENHOEVE TE GAST BIJ TANDEM (RTV KEMPEN)
Op dinsdag 5 juni komt Sasha Roosen (bekend van verschillende musicals zoals Romeo en Julia, openluchtspektakel 'De Merode' te Westerlo) met haar programma "Tandem" van RTV Kempen langs bij Wolkenhoeve.
Ze start haar dag met een lekker ontbijt op onze hoeve. Gesterkt door lekkere hoeveproducten vertrekt Sasha met haar tandem op verkenning in onze landelijke omgeving.
20/02/2012 - NIEUW LOGO 'LEKKERS MET STREKEN'
Op maandag 20 februari werd Wolkenhoeve uitgenodigd voor het persevenement ter gelegenheid van de voorstelling van het nieuwe logo "Lekkers met streken" voor hoeve-en streekproducten.
Voor die gelegenheid had de jonge chef-kok Dave De Belder van restaurant 'De Godevaart' uit Antwerpen enkele gerechten klaargemaakt met hoeve- en streekproducten waaronder varkensnek van Wolkenhoeve met spruiten, aardappels en zwarte truffel.
Op deze manier wil provincie Antwerpen nog meer bekendheid geven aan hoeve-en streekproducten bij consumenten, winkels, horeca en toerisme
20/09/2010 - BEZOEK EUROPESE LANDBOUWMINISTERS
Op 20 september kregen we hoog bezoek op ons bedrijf Wolkenhoeve.
In het kader van 'Crisis in de varkenshouderij' en 'Zorgboerderij' mochten we de 27 Europese Landbouwministers ontvangen.
Eerst werd er een uiteenzetting gedaan over de crisis in de varkenshouderij, nadien iets meer over zorgboerderij.
Wolkenhoeve lichtte vervolgens toe hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
Daarna brachten de ministers een bezoek aan de stallen.
20/05/2010 - PRIMEUR: Wolkenhoeve stopt als eerste in België met biggencastratie !!!
Wolkenhoeve is het eerste varkensbedrijf in België dat haar biggen niet langer castreert.
Mannelijke varkens, beren, produceren een specifieke berengeur. Deze geur kan ook in het vlees voorkomen en zorgt voor een onaangename geur voor de consumenten.
Door te kiezen voor vaccinnatie, verbeteren we het dierenwelzijn op ons bedrijf.
Ons motto is dan ook "Hoe beter de dieren het hebben, hoe beter de kwaliteit van ons vlees".
05/11/2009 - Reportage RTV-ATV
Hoeve- en streekproducten verenigen mensen uit de streek, ze versterken de binding met de regio en bovendien vertellen ze vaak een fascinerende geschiedenis of traditie.
Daarom heeft de Provincie Antwerpen een "Platform voor Hoeve- en streekproducten" gerealiseerd.
In verband hiermee maakte RTV-ATV, Provant.be, een reportage waarin "Wolkenhoeve" een prominente rol speelde.
08/10/2009 - WINNAAR AGRAFIEK
Donderdag 8 oktober 2009 werd Wolkenhoeve in Brussel, naar aanleiding van de vakbeurs voor land- en tuinbouw Agribex, gekroond tot winnaar in de wedstrijd Agrafiek, zeg maar de Oscars onder de landbouwprijzen.
De tweejaarlijkse wedstrijd is een initiatief van Rekad, een uitgeverij gespecialiseerd in een breed gamma vakbladen voor land- en tuinbouwers. De bedoeling is om toonaangevende bedrijven in de kijker te zetten.
Wolkenhoeve werd in de sector varkenshouderij bekroond als meest "INNOVEREND en ONDERNEMEND VARKENSBEDRIJF" van België!!!
We hebben verschillende jaren met veel enthousiasme aan ons bedrijf gewerkt en zijn dan ook zeer fier dat we 2 keer in één jaar tijd verkozen zijn als de "Innovatieve varkenshouder" van het jaar.
30/01/2009 - ACTRICE REINHILDE DECLEIR
Naar aanleiding van het Eén-programma 'Volt' mochten we actrice Reinhilde Decleir, moemoe Vangenechten van de succesreeks 'Van vlees en bloed', op ons bedrijf ontvangen.
Reinhilde Decleir kwam een hele dag meewerken op ons bedrijf en kon zo ondervinden dat het dagelijks leven op een varkensbedrijf niet altijd even gemakkelijk is.
De varkenshouderij in Vlaanderen krijgt steeds meer kopzorgen, hoge voederkosten, hoge energiekosten, mestafzet,...
Het gezonde, Belgisch varkensvlees dat ze produceren, wordt de laatste jaren slecht betaald. Hierdoor krijgen de varkenshouders het steeds moeilijker waardoor hun aantal sterk verminderd.

Foto's zie fotoboek
10/01/2009 - 'FLANDERS GOLDEN PIG AWARD 2009'
Met enige fierheid willen we jullie meedelen dat wij met ons bedrijf "Wolkenhoeve" zijn uitgeroepen tot "dé varkenshouder van het platteland".
We mochten zaterdag op Agriflanders te Gent de 'Flanders Golden Pig Award 2009' ontvangen uit de handen van minister-president Kris Peeters.
Deze prijs is niet alleen een erkenning voor onze goede, technische resultaten maar ook voor de verbreding zoals wij deze op ons bedrijf toepassen nl. educatie, verkoop van hoeveproducten, zorgboerderij, integratie in het platteland, ...
Wij hebben samen verschillende jaren met veel enthousiasme aan de Wolkenhoeve gewerkt.
We zijn dan ook terecht trots met onze 'Flanders Golden Pig Award'.

Foto's zie fotoboek